«O Ciclo do Pan no Xurés: unha experiencia para coñecer e preservar o Patrimonio Cultural»

28 Abr 2025

O proxecto está impulsado dende os colectivos Espazo 16 e Costa Oeste e conta coa cofinanciación do grupo Tragsa. Esta actividade é unha proposta sensorial e experimental ao redor do patrimonio etnográfico e os oficios e saberes tradicionais no sur de Ourense (Lobeira, Lobios, Baltar e Calvos de Randín).

O millo é un dos cereais máis importantes en Galicia e que máis marcou o noso patrimonio etnográfico, xa que a súa dispoñibilidade e abundancia impulsou a construción de numerosos hórreos, muíños e fornos no territorio galego e xerou números oficios e traballos. Todo este patrimonio e coñecemento está a perderse ou está a desaparecer; ben porque as edificacións se derruban ou porque as persoas maiores e os seus coñecementos desaparecen. Visibilizar este patrimonio cultural é un dos obxectivos principais da proposta.

LUGAR DE CELEBRACIÓN
Datas: 31 de maio e 1 de xuño de 2025 na Baixa Limia-Xurés (Lobeira, Lobios, Calvos de Randín e Baltar)

A QUEN ESTÁ DIRIXIDO?
As actividades están dirixidas a todas as persoas interesadas na materia, o que inclúe tanto a poboación local como o público especializado.

AXENDA

SÁBADO 31 de maio

10.30h Presentación do proxecto e recepción de participantes.
11.30h SEMENTEIRA. Obradoiro «Paisaxes invisibles» (Fran García & Manuel Bugallo)
14.00 Comida

16.00h SEGA E ALMACENAXE. Visita ao patrimonio etnográfico de Puxedo (Asociación Veciños de Puxedo)
17.30h ENFORNADO E AMASADO. Obradoiro de elaboración de pan no Ecomuseo do Pan do Xurés (Asociación Veciños de Puxedo)
21.00h Cea 

 

DOMINGO 01 de xuño

08.30h Almorzo
10.00h  MUIÑADA. Roteiro guiado no «Camiño privilexiado» e visita ao patrimonio etnográfico do Couto Mixto (Ana Canal – Lirios do Xurés)

14.00h  Comida
15.30h Visita ao Centro Interpretación Couto Mixto

17.00h Peche do evento

Compartir